Menu

Atelierrestylane.se

Fillers

Vad är fillers?

En filler är ett ämne som injiceras under huden för att jämna ut rynkor och skapa volym i ansiktet. Fillers finns i många varianter och säljs under många produktnamn som till exempel Restylane, Juvederm och Stylage. Den vanligaste aktiva substansen i en filler är hyaluronsyra. Det är ett ämne som finns naturligt i våra kroppar och bland annat hjälper till att hålla huden elastisk. Den finns också i ögonen och i våra leder. Hyaluronsyran suger åt sig vatten och får en halvfast konsistens, vilket gör den utmärkt som filler. Dock bryts den efter ett tag ner, vilket gör att en behandling med fillers inte är permanent utan måste upprepas ungefär en gång i halvåret. Det ska sägas att det även finns permanenta fillers på marknaden. De flesta läkare avråder dock från behandling med permanenta fillers eftersom riskerna med dessa preparat är stora.

Till vad används fillers?

Det kanske mest kända användningsområdet för fillers är för att skapa volym i läpparna. Från början var det främst äldre personer som tappat volym i läppar, kinder och andra delar av ansiktet som valde att behandla sig med fillers, men det är numera vanligt även bland unga människor, på vilka det ibland syns tydligt att de har gjort en läppförstoring. De allra flesta läppbehandlingar med fillers görs dock betydligt subtilare och just för att kompensera tunna läppar på grund av ålder.

Fillers kan också användas för att fylla ut andra områden i ansiktet, till exempel kinderna, eller för att ta bort mörka ringar under ögonen. De fungerar även bra för att ta bort rynkor. För rynkor i pannan eller runt ögonen brukar man dock oftare använda Botox, som har lite andra egenskaper.

Viktigt att välja en erfaren behandlare

En lyckad behandling med fillers är beroende av en duktig och erfaren behandlare. Risken är annars stor att du blir missnöjd med resultatet. Asymmetri mellan ansiktsdelarna eller ett överdrivet resultat till följd av att man använt för mycket eller fel sorts filler är tyvärr inte ovanligt. Visserligen är effekten övergående, men det handlar ändå om månader som man måste gå omkring med ett mer eller mindre vanställt ansikte.

Vill du försäkra dig om att den som behandlar dig har de rätta kvalifikationerna ska du vända dig till en klinik som är medlem i och certifierad av Estetiska Injektionsrådet (EI), en branschorganisation som tagit på sig att utbilda och certifiera utövare av skönhetsvård i Sverige. En salong eller klinik som är certifierad av EI har medarbetare som är utbildade och kunniga och kan göra rätt bedömning av vilka produkter som ska användas och hur du ska behandlas på bästa sätt.

Fillers eller Botox?

Fillers blandas inte sällan ihop med botox, som är en helt annan typ av ämne. Botox används till exempel aldrig i läpparna, vilket en del fått för sig. Däremot kan Botox, liksom fillers, användas för att släta ut huden och ta bort rynkor. Där fillers används mest i den nedre delen av ansiktet, används botox främst runt ögonen och i pannan.

Botox är en kraftigt utspädd variant av nervgiftet Botulinumtoxin, och det har muskelavslappnande egenskaper. Botox fyller alltså inte ut huden, utan bedövar de nervändar som orsakar muskelsammandragningar. Detta gör att rynkor mellan ögonen i pannan och vid tinningarna kan fås att slappna av. Botox används också framgångsrikt för att bota vissa typer av migrän.

Efter en behandling med fillers

En korrekt utförd behandling med fillers har oftast inga biverkningar, men det kan förekomma att huden blir öm och irriterad under några dagar och i vissa fall kan blånader uppstå. Som vid alla injektioner kan huden även bli infekterad, men det är mycket sällsynt. Efter en behandling är det bra att undvika direkt solljus någon vecka, eftersom UV-strålning gör att hyaluronsyran avdunstar snabbare, vilket gör att effekten blir mindre tydlig.

Effekten håller som sagt i sig ungefär sex månader, men kan ibland räcka upp till ett år. Vanligtvis krävs en mindre mängd filler när man fyller på, vilket gör att kostnaden då blir något lägre. Att regelbundet behandla sig med fillers innebär dock en ansenlig kostnad varje år. Desto större anledning alltså att se till att hitta en bra behandlare som kan hjälpa dig på bästa sätt!