Menu

Atelierrestylane.se

Föryngra och släta ut utan kirurgi

Säkert har du stått framför spegeln och dragit lite i kinden, runt ögonen. Du har funderat på om du skulle göra något åt linjer och rynkor som börjat bli synliga. Men du drar dig för kirurgi.

Det är en naturlig process, att huden mister sin elasticitet med åren. Det är något som går att bromsa i viss mån genom noggrann hudvård, att smörja in huden regelbundet, undvika direkt sol. Visst, men åren tar ohjälpligt ut sin rätt, och förr eller senare bildas det ändå lite linjer och rynkor på huden.

Många låter det vara en naturlig del av livet. Men ibland upplever man att en del rynkor är oförtjänt djupa eller sitter på ett sådant sätt att de får en att se trött eller arg ut. Mycket rynkor för tidigt gör att man ser äldre ut än man känner sig och det vill man ändra på. Och man behöver inte ta till kniven.

Vad gör fillers?

Ett sätt att påverka ålderstecken utan att ta till kniven är att använda fillers. Det finns främst två typer av fillers; den ena är baserad på hyaluronsyra och den andra är kollagenstimulerande. Båda varianterna kommer från välkända varumärken. De som är baserade på hyaluronsyra används främst för att ge tillbaka förlorad volym, forma och jämna ut. Ämnena som används är kroppsegna och är vattenupptagande vilket hjälper huden att behålla fukt.

De som stimulerar kollagentillväxten stramar upp och föryngrar huden. Effekten brukar märkas efter ett par månader då nytt kollagen har bildats. Kollagen är också ett kroppseget ämne som man stimulerar att bildas nytt. Seriösa kliniker som utför behandlingarna har välutbildad och erfaren personal och behandlingarna anses vara bland de säkraste skönhetsbehandlingarna idag.

Vad kan man behandla?

Beroende på vad man behöver hjälp med kan olika preparat bli aktuella. Hyaluronsyran används för att ta bort fina linjer och rynkor, till exempel vid näsan, pannan och runt munnen. Vill man ge volym och bygga upp och konturera hakan, käklinjen, näsan, tinningarna eller ögonbrynen rekommenderas också HA-syra. Effekten är synlig omgående och hållbarheten beräknas till mellan 6 och 24 månader, lite beroende på område.

Hudföryngring med kollagenstimulerande ämnen stramar upp huden och kan även fylla djupare rynkor. På samma sätt som HA-syra kan även hudföryngring användas för att markera kindben, käklinje och haka. Kollagenstimulerande ämnen kan också användas på övriga kroppen, till exempel mage, knän, underarmar, hals och dekolletage. Effekten märks först efter ett par månader och håller ungefär ett år.