Menu

Atelierrestylane.se

Finns det några risker med Botox?

Botox är ett läkemedel som har använts i sjukvården i mer än 25 år, och dessförinnan gick det igenom en lång rad tester för att befinnas helt säkert. Det benämns ofta som ett nervgift, men faktum är att det inte påverkar nerverna, utan synapserna som styr nervernas signaler till musklerna. Det har en så kallad muskelavslappnande effekt, vilket gör att det är så effektivt mot såväl rynkor som tics och spasmer, ofrivilliga muskelsammandragningar. Medicinskt har Botox en lång rad användningsområden som kanske förvånar den som ser Botox mest som ett skönhetspreparat. Faktum är att mer än 90% av alla Botoxbehandlingar som görs sker i medicinskt syfte inom sjukvården.

En skönhetsbehandling med Botox kan benämnas som att ”spruta in gift i ansiktet”, men det kan också beskrivas som en beprövad och säker metod att bli av med rynkor, som dessutom är helt riskfri så länge den utförs i en steril miljö av en certifierad och kunnig behandlare. Den som vill genomgå en behandling med Botox bör helst göra det hos en behandlare där det arbetar en legitimerad läkare som står för inköpen och där även personalen har medicinsk utbildning eller i varje fall en certifierad kunskap och kompetens.

Slarv med hygienen och felbehandling

Bland de eventuella risker som finns med en Botoxbehandling är de flesta hygieniska. Att låta sig behandlas med Botox på en mottagning där man inte är hundra procent seriös och noggrann med hygienen innebär en risk, som vid alla injektionsbehandlingar. Det kan leda till att blodsjukdomar överförs från en patient till nästa, även om riskerna är små. Ett annat riskområde är när behandlaren inte har kunskap om anatomin i ansikte och hur man bedömer doseringen för varje enskild patient. En feldosering av Botox kan leda till att behandlingen inte ger någon effekt alls, eller till att man sprutar in för mycket Botox och åstadkommer till exempel ett hängande ögonlock, eller att personen som blir behandlad förlorar mycket av sin mimik. Dessa effekter är dock övergående.

Man ska inte tro på allt som sägs om Botox

Mycket av den kritik som riktas mot Botox bygger på okunskap eller vilseledande information, inte sällan i kvällstidningar och annan media. Man kan till exempel aldrig bli förgiftad av Botox eftersom det aldrig kan sprida sig längre än högst 5mm från platsen där det injiceras. Du behöver alltså inte vara rädd för att det ska påverka vitala delar av muskulaturen eller andningen. Det är inte heller ett gift på det sätt som vi kanske tänker på det, som till exempel arsenik eller cyanid. Att svälja Botox är inte farligt, inte heller att injicera det i blodet. Det påverkar enbart synapserna mellan musklerna och nerverna och det är där det har sitt användningsområde.

Seriös behandling med Botox i Stockholm

Med detta sagt är det ändå viktigt att alltid låta sig behandlas av en seriös klinik som vet vad de sysslar med. Du kan till exempel gå till en tandläkarmottagning. Många tandläkare i Stockholm erbjuder behandling mot rynkor med Botox. Vill du i stället gå till en skönhetssalong i Stockholm som behandlar med Botox ska du alltid välja en salong som är certifierad av Estetiska Injektionsrådet. Då vet du att du kommit till en mottagning där produkten köps in av legitimerade läkare på lagligt sätt och att behandlingen utförs av en utbildad injektionsbehandlare. Framför allt ska du aldrig låta priset styra vem som får behandla dig med Botox.